Et ord som virkelig setter i gang diskusjon i hundemiljø er korn. Korn i hundefòr. Korn er et utskjelt ord. Mange har en oppfattelse av at hunder er karnivore (kjøttetere). Det er feil, hunder er omnivore. Gjennom mange 1000 års evolusjon, har hunden blitt i stand til å omsette stivelse. De er mer enn 28 ganger bedre til å omsette stivelse enn ulver. Er derfor korn i hundefòr så farlig?

La oss se litt på hva korn gjør i hundefòr.

Korn er komplekse karbohydrater, som består av stivelse ( lange molekyler av sukker) og fibre. Korn i rå form skal varmebehandles for og bli lett fordøyelig. Når korn blir fordøyd, er det et enzym i hunden som omsetter stivelsen til simple sukker arter, som tarmen kan fordøye og som gir kroppen energi. Fibrene er ikke fordøyelig men de gir andre helse fordeler. Fiber er også med og forbedrer hygiene i tarmen. Det beste er når det brukes hele korn i produksjon av fòr, som varmebehandles i produksjonsprosessene. Her er noen av korns fordeler.

*korn inneholder vitaminer og mineraler
*Løselige fibre hjelper med at stabilisere blodsukkeret, kontrollerer kolesterol og øker absorbering av vitaminer og mineraler.
*Fibre fra hel korn, regulere tarmen, er næring til tarmens gode bakterier og bidrar til å fjerne farlige stoffer fra tarmen.
*Karbohydratbasert energi fra korn i fòr, er godt til hunder som trenger for med lavere mengder protein eller fett. Da dette er med og gir en metthetsfølelse for hunden.

Er det en trend og bytte til kornfritt fòr til sin hund fordi vi mennesker fortiden har mye fokus rundt mat allergier? Hundene våre er ikke mennesker! Det som er sundt for mennesker, er ikke alltid sundt for hunden. Det er herlig å se at mange hundeeier faktisk har mye fokus på at deres hund får et godt og balansert fòr, men og påstå at hunden ikke kan fordøye korn er feil. Nesten ingen hunder har gluten allergi. Det er mange flere hunder som ikke tåler proteiner og fett i store mengder.

Korn i Gamedog

Gamedog bruker bygg, hvete og sukkerroer som kullhydrat- og fiberkilder. Sukkerroer tilsettes hovedsakelig på grunn av det har et høyt fiberinnhold. Plantefibrene fra sukkerroene stabiliserer hundens tarmflora og sikrer derved at hunden får en sunn og velfungerende tarm og at avføringen har den rette konsistensen. 

Under extruderingen når Gamedog produseres varmes alle ingredienser opp under trykk til mer enn 130C. Derved drepes alle evt. bakterier og kornproduktenes stivelse forandres slik at fòret blir lettfordøyelig for hunden, noe som igjen gir en til høy utnyttelsesgrad av fòret.

En særlig varmeresistent svamp (Aspergillus flavus) kan vokse på overflaten av bygg og hvete. Svampen utskiller et spesielt farlig giftstoff (alfatoxin), som kan være farlig for hunden å spise. Gamedog tilsetter derfor zeolit mineral til fôret for at forhindre forgiftning av hunden, da nettopp dette mineral er kjent for sin svampedrepende effekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *